MENU
Scholen & Onderwijs, Sporthallen

Een vervangende sporthal voor de periode van 3 jaar

Demontabele sporthal als tijdelijke oplossing: Flexolution

Opdracht
Luxemburg, de hoofdstad van het gelijknamige land, biedt met ruim 160 sportverenigingen een groot aanbod aan sport. In deze stad zijn sportaccommodaties dan ook broodnodig. Een basisschool in het stadsdeel Cents was dringend toe aan renovatie. De aangrenzende sporthal was echter in een dergelijke staat dat deze beter afgebroken kon worden om plaats te maken voor een nieuwe, moderne sporthal. Om de continuïteit van het sporten tijdens de (nieuw)bouwperiode te garanderen, ging de gemeente op zoek naar een tijdelijke oplossing.

Oplossing
Neptunus werd ingeschakeld om een vervangende sporthal voor de periode van 3 jaar te plaatsen in een park op loopafstand van de school. De demontabele gebouwen van Neptunus kunnen ingezet worden voor enkele maanden, maar ook voor meerdere jaren. Hierdoor zijn deze uitermate geschikt als tijdelijke accommodatie tijdens dit langdurig bouwproject. Er werd gekozen voor de Flexolution, vanwege haar flexibele en duurzame karakter. Het gebouw is volledig demontabel en kan na de gebruiksperiode op een andere locatie worden herbouwd. De speciaal ontwikkelde bouwmethode en geïsoleerde wanden en ramen zorgen voor een uitstekende isolatie, waardoor dit tijdelijke gebouw energiezuinig is en voldoet aan de bouw- en energie-efficiency-normen (o.a. Duitse EnEV) voor vaste gebouwen en de goedkeuring heeft van Luxcontroll (vergelijkbaar met TÜV).

In de sporthal (24m x 30m x 8,5m) bevindt zich één sportveld (18m x 30m). In een ruimte van 6m x 30m zijn voor dames en heren gescheiden toiletten en douches, een invalidetoilet, opslagruimte, portierkantoor, een technische ruimte en een behandel-/ kleedkamer voor verzorgers en leraren ondergebracht. Een aangebouwde Flexolution II structuur (12x6m) zorgt voor extra opslagruimte. De sporthal heeft de uitstraling en eigenschappen van een vast gebouw. De gebruikers hoeven daarom niet aan comfort in te leveren.

Uitdaging
De gemeente was op zoek naar een aanbieder die binnen korte tijd voor een tijdelijke oplossing zou zorgen, en waarvan de looptijd kon worden aangepast. In Neptunus vond de gemeente een flexibele partner die binnen 2 maanden een sporthal wist te realiseren. Tijdens de opbouwfase bleek al snel dat er nog meer (opslag)ruimte nodig was. Binnen korte tijd werd er een aanbouw bijgeplaatst. Voor deze aanbouw werd de Flexolution II structuur gebruikt.

Resultaat
Dorrie Eilers, directeur van Neptunus: ,,Het grote voordeel van onze tijdelijke accommodaties is de korte opbouwtijd en de flexibiliteit. Bovendien zijn ze bijna niet te onderscheiden van vaste gebouwen en zijn ze duurzaam én energiezuinig.”

Alex Welter, opdrachtgever namens Services des Sports van de stad Luxemburg: ,,We hebben voor Neptunus gekozen vanwege de korte levertijd en flexibiliteit en service die zij bieden. Ze hadden zich al in Lorentzweiler bewezen, maar hebben dat nogmaals bevestigd door snel te handelen toen we tijdens de opbouw al ruimtegebrek constateerden.”

Neptunus-Flexolution-Sporthal-luxemburg-temporäre-Sporthalle
Neptunus-Flexolution-Sporthal-luxemburg-temporäre-Sporthalle
Neptunus-Flexolution-Sporthal-luxemburg-temporäre-Sporthalle
Neptunus-Flexolution-Sporthal-luxemburg-temporäre-Sporthalle

Interesse in een tijdelijke sporthal?