MENU
Sporthallen

"De Ruskahal biedt een uitstekende thuisbasis voor ons judoprogramma"

Judohal ‘Ruskahal’ op Sportcentrum Papendal: demontabel gebouw voor minimaal 10 jaar

Opdracht
Het Nationaal Sport Centrum Papendal is de thuisbasis van de Nederlandse sportontwikkeling en tevens de trainingsplek van tal van topsporters. Sinds september 2016 is de judobond gestart met een fulltime judoprogramma gecentraliseerd op Sportcentrum Papendal. Een eigen accommodatie vond men daarbij noodzakelijk om de plannen van de Nederlandse Judobond gestalte te geven.

Neptunus kreeg de taak om een sporthal te ontwerpen en bouwen die voornamelijk voor judo wordt gebruikt, maar ook geschikt is voor het beoefenen van andere sporten. Uitgangspunten voor de hal waren: functioneel, demontabel, duurzaam, flexibel en uitstraling.

play demontabele-sporthal-rondleiding

Benieuwd naar de Ruskahal? Bekijk deze video!

Oplossing
Neptunus bouwde een innovatieve judohal met het in eigen huis ontwikkelde bouwsysteem ‘Flexolution’. De nieuwe, demontabele hal heeft een afmeting van 24 bij 48 meter en is opgebouwd uit 3 verdiepingen waarin de dojo, medische behandelruimten, een tribune, douche-, kleedruimten en kantoren zijn ondergebracht. Hierdoor is er ruim 2500 vierkante meter ruimte beschikbaar voor de sporters, hun begeleiding en het bondsbureau.

De accommodatie op Papendal is in enkele weken gebouwd, waarna het gebouw volgens de wensen en eisen van Sportcentrum Papendal in korte tijd volledig werd uitgerust en ingericht. Qua uitstraling, comfort en gebruikersgemak is de hal vergelijkbaar met een ‘vaste’ topsportaccommodatie. De hal is vernoemd naar topjudoka en tweevoudig Olympisch kampioen Willem (Wim) Ruska: de Ruskahal.

Uitdaging
Ook al is de Ruskahal een tijdelijke constructie, het behoort tot de meest duurzame en demontabele gebouwen van Nederland. Het voldoet namelijk aan de strengste energie- en milieunormen volgens het Bouwbesluit. De verwachting is dat de hal voor zeker 10 jaar zal blijven staan, maar omdat het gebouw flexibel en duurzaam is, kan het ook worden gedemonteerd en verplaatst naar een andere locatie: alle materialen zijn namelijk herbruikbaar en te recyclen.

Resultaat
Jochem Schellens, directeur Sportcentrum Papendal, over de Ruskahal: “Wij zijn zeer tevreden over de door Neptunus gerealiseerde judoaccommodatie. De Ruskahal voldoet aan alle eisen en biedt een uitstekende thuisbasis voor het fulltime judoprogramma op Papendal. Tevens biedt de hal diverse mogelijkheden voor andere sporten. In de dojo is een unieke houten bouwconstructie gerealiseerd die maar liefst 18 meter overbrugt. Het hout geeft de hal een prachtige uitstraling. Elf jaar geleden zijn we een intensieve samenwerking aangegaan met Neptunus ten behoeve van de semipermanente bouw van sportaccommodaties op het Sportcentrum. Wanneer je de eerste hal vergelijkt met de nieuwe Ruskahal, dan is de ontwikkeling die Neptunus heeft doorgemaakt onmiskenbaar. Neptunus mag trots zijn op de gerealiseerde Ruskahal, dat zijn wij ook.”

tijdelijke-sporthal-papendal-neptunus
tijdelijke-sporthal-papendal-neptunus
tijdelijke-sporthal-papendal-neptunus
tijdelijke-sporthal-papendal-neptunus

Interesse in een tijdelijke sporthal?