MENU
Demontabele gebouwen, Sporthallen

De Flexolution heeft dezelfde kenmerken als een permanente constructie

Sporthal ESV München–Ost

Opdracht
De sportvereniging E.S.V. in München maakte gebruik van een vooroorlogse sporthal in het herinrichtingsgebied “Baumkirchen Mitte”. De sporthal uit 1933 voldeed echter al lange tijd niet (meer) aan huidige bouweisen en veiligheidsvoorschriften. Ook ontbrak het aan goede isolatie. Het werd tijd voor vervanging van de sporthal, die intensief gebruikt wordt door kinderen, bejaarden, gewichtheffers en de lokale schietvereniging. De plannen voor de nieuwe sporthal zijn onderdeel van het stedelijk herinrichtingsproject “Baumkirchen Mitte”. Onroerend goed ontwikkelaar CA Immo, verantwoordelijk voor de project ontwikkeling, bouwt ook de kantoren, woningen en winkelpanden in het gebied. De oude sporthal maakt plaats voor de nieuwbouw van woningen, terwijl de nieuwe sporthal in een latere fase gebouwd zal worden. Ter overbrugging van de periode van sloop van de oude sporthal tot de oplevering van de nieuwe, was de CA Immo op zoek naar een partner die binnen een korte termijn en voor een goede prijs een tijdelijke sporthal kon bouwen.

Oplossing
Neptunus werd ingeschakeld om – binnen 4 maanden na het geven van de opdracht – een vervangende sporthal voor de verwachte gebruiksperiode (en dus bouwperiode) van 3 jaar te plaatsen. Na een voorbereidingstijd van ca. 8 weken werd binnen slechts 2 maanden een tijdelijke sporthal opgeleverd. Deze Flexolution van 24 bij 24 meter kan beschouwd worden als een volwaardig alternatief voor een permanente constructie. De tijdelijke sporthal is ingedeeld met een sportveld (264 m2), gewichtheffersruimte (71 m2), aparte kleedkamers en sanitaire voorzieningen voor dames, heren en mindervaliden. Ook de technische installaties, sporttoestellen en materiaal- en technische ruimtes werden geleverd door Neptunus. Gezien de gebruiksperiode van 3 jaar, is gebruik gemaakt van een massieve houten ondervloer in plaats van beton. Na demontage van de hal zullen er daarom geen sporen achterblijven. De gewichtheffersruimte is met een betonnen ondervloer uitgerust, die losstaat van de constructie. Omdat in deze ruimte met zware gewichten gewerkt wordt, is er gekozen voor beton in plaats van een houten ondervloer, om eventuele trillingen te voorkomen.

Het voordeel van demontabele constructies is de flexibiliteit en korte opbouwtijd. Door het modulaire karakter is het gebouw niet alleen flexibel in afmeting en design, maar juist ook in gebruiksperiode. Wanneer het gebouw niet meer nodig is, wordt het gedemonteerd of verplaatst. Deze constructie is dus ook duurzaam, niet alleen door de hoge isolatiewaarden maar met name door de herbruikbaarheid van alle materialen.

Uitdaging
Omdat de oude sporthal gesloopt werd in verband met voortgang van de nieuwbouw, moest de nieuwe tijdelijke hal in juni gereed en gebruiksklaar zijn. Buiten deze enorm korte lever- en opbouwtijd, was het terrein nog niet bouwrijp bij aanvang van het project in april. Ook werd er tijdens de bouw nog een extra opbergruimte gepland bij de hal.

Resultaat
Dorrie Eilers, directeur van Neptunus: ,,Dit project brengt heel duidelijk naar voren hoe belangrijk onze flexibiliteit, snelheid en kwaliteit voor onze klanten is. Door mee te denken en juist samen te werken met de opdrachtgever hebben we de sporthal naar volle tevredenheid kunnen opleveren.”

Alexander Ernst van CA Immo: „De demontabele hallen van Neptunus zijn van zeer hoogstaande kwaliteit. We zijn onder de indruk van de korte opbouwtijd. Neptunus is een toegewijde, prettige businesspartner.“

Neptunus Flexolution ESV München temporäre Sporthalle
Neptunus Flexolution ESV München temporäre Sporthalle
Neptunus Flexolution ESV München temporäre Sporthalle
Neptunus Flexolution ESV München temporäre Sporthalle
Neptunus Flexolution ESV München temporäre Sporthalle
Neptunus Flexolution ESV München temporäre Sporthalle
Neptunus Flexolution ESV München temporäre Sporthalle

Interesse in een tijdelijke sporthal?