MENU
Airportterminals, Demontabele gebouwen

De gebouwen zijn niet te onderscheiden van vaste gebouwen

Demontabele gebouwen bieden oplossing voor toenemend aantal passagiers Budapest Airport

De opdracht
Nu Hongarije een steeds populairdere, toeristische bestemming wordt, heeft Budapest Ference Liszt International Airport – de grootste en drukste luchthaven van het land – een extreme toename van het aantal passagiers.

Er vertrekken steeds meer vluchten van en naar Boedapest. Dit heeft geleid tot een recordaantal van 18 miljoen reizigers op de luchthaven in 2018 met een significante toename in 2019. De luchtvaartmaatschappij Budapest Airport Ltd kondigde een grootschalige verbouwing aan en benaderde Neptunus voor een snelle oplossing om de grote stroom aan passagiers te kunnen verwerken.

De oplossing
Neptunus gebruikte haar Flexolution-systeem om in twee fasen twee tijdelijke gebouwen te plaatsen. Deze twee terminals bieden de luchthaven meer dan 11.000 m2 extra ruimte waar reizigers comfortabel kunnen wachten en inchecken.

Het eerste gebouw van Pier 1 opende op 15 januari 2020 en is uitgerust met verwarming en airconditioning. Het gebouw dient als een passagiershal met 8 gates die rechtstreeks gekoppeld zijn aan vliegtuigopstelplaatsen en 6 busgates. In de tweede fase zal het eerste gebouw van Pier 1 gekoppeld worden aan een nieuwe centrale hal van 6.700 m2. Deze hal wordt uitgerust met wachtruimtes, een horecaplein, twee grote toiletruimtes en een rokersterras.

De passagiers kunnen het proces van check-in tot boarding comfortabel doorlopen. Door middel van hallen met roltrappen en liften worden de demontabele gebouwen gekoppeld aan de bestaande passagiersterminal. De gebouwen hebben een hoogte van 6,5 meter, terwijl de 76-meter lange corridor een hoogte heeft van 4,25 meter.

Na de gebruiksperiode kunnen de duurzame gebouwen snel gedemonteerd worden en ergens anders weer worden opgebouwd.

De uitdaging
Een snelle bouw was een vereiste voor de opdrachtgever. De bouw had een strakke planning die niet onderbroken mocht worden. Een team van 20 Neptunus technici had slechts vier weken nodig om de gehele bouw te realiseren. De tijdelijke gebouwen blijven in gebruik tot de luchthaven haar uitbreidings- en verbouwingsplannen heeft voltooid.

Het resultaat
Martins Tamovics (Technisch project directeur) en René Droese (Hoofd Logistiek) van Budapest Ference Liszt International Airport, die de leiding hadden over het project, benadrukten de nauwe samenwerking en de flexibele, professionele houding van Neptunus. Tevens zijn ze gecharmeerd van de hoge kwaliteit van de gebouwen die ontwikkeld en gebouwd zijn in een zeer kort tijdsbestek.

Neptunus-Flexolution-Demontabele-Luchthaven-Boedapest-Terminal
Neptunus-Flexolution-Luchthaventerminal-Boedapest-Terminal
Neptunus-Flexolution-Airportterminal-Boedapest-Aankomsthal
Neptunus-Flexolution-Tijdelijke-Terminal-Boedapest-Luchthaven
Neptunus-Flexolution-Aankomsthal-Boedapest-Luchthaventerminal

Interesse in Demontabele gebouwen?