MENU
Demontabele gebouwen, Scholen & Onderwijs

Tijdelijk onderwijsgebouw met 4 collegezalen en werkruimte

Demontabel onderwijsgebouw TU Delft

In september 2023 heeft Neptunus een nieuw onderwijsgebouw opgeleverd voor de Technische Universiteit Delft. Het nieuwe gebouw, genaamd Flux, is een Flexolution III met vier grote collegezalen en een ontvangstruimte met ontmoetingsruimte voor de studenten. “De eerste reacties, zowel van studenten als docenten, zijn positief”, aldus adviseur onderwijshuisvesting Themara Bogerd van de TU Delft. “Wij zijn heel blij met dit gebouw voor onze studenten en docenten. Enerzijds met de mooie grote zalen, anderzijds is het ook een leuke plek om te verblijven.”

De TU Delft voorzag een tekort aan onderwijsplekken op de campus. De groei van het aantal studenten ging hard en er waren op korte termijn meer onderwijsplekken nodig. De TU Delft wilde echter geen permanent gebouw. Assetmanager onderwijsruimten Paul Uiterdijk vertelt: “We kwamen in 2020 uit corona en het aantal studenten groeide harder dan eerder werd verwacht. We gaven steeds meer colleges online, maar zijn tegelijkertijd een on-campus universiteit. We wilden daarom extra capaciteit, maar permanente bouw ging ons te ver. Dit geeft de TU Delft de tijd, ruimte en flexibiliteit om de omvang van de studentenpopulatie en de ontwikkelingen in het onderwijs goed te kunnen monitoren als gevolg van corona en op het gebied van blended learning. Daarom kozen we voor een demontabel gebouw. Dit kan snel worden gebouwd en kunnen we altijd nog afbreken en elders op de campus neerzetten.”

play TU Delft

Interview met TU Delft

Over het gebouw

Alle kwaliteitseisen voor de onderwijsgebouwen zijn bij de TU Delft uitgewerkt in het zogenoemde Cookbook Education Spaces. Dit was de basis voor de aanbesteding. Themara Bogerd: “We wilden grote en hoge zalen zonder kolommen. Dit is nodig, zodat studenten vanuit alle posities goed zicht op de docent, het bord en het scherm hebben. Dit hebben we door de architect laten uittekenen en uitgewerkt in de aanbesteding.”

Het demontabele onderwijsgebouw heeft een totale oppervlakte van 2.115 m2 en biedt plaats aan 4 onderwijszalen en 20 studieplekken. De onderwijszalen in het gebouw zijn bestemd voor een combinatie van frontaal lesgeven en samenwerken. “Er is hier een toenemende vraag naar”, zegt Paul Uiterdijk van de TU Delft. “Daarnaast kunnen de zalen ook ingezet worden als tentamenzalen, waar ze ook uitermate geschikt voor zijn.”

Themara Bogerd: “Wij streven naar hoge kwaliteit. Ook in Flux. Een belangrijk aspect is akoestiek. Zeker omdat gebruik wordt gemaakt van microfoons en geluidsversterking. Je wilt het college van de buren niet horen, en het moet ook geen kippenhok worden. Daarnaast is uniformiteit belangrijk voor onze docenten. De docentendesks zijn over de hele campus uitgerust met dezelfde apparatuur en techniek. Zo kan een docent zich bezighouden met waar die goed in is, lesgeven.”

Duurzaamheid

Paul Uiterdijk: “Duurzaamheid was absoluut een belangrijk issue. TU Delft heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Dus we hebben ook tijdens de ontwikkeling van dit project de duurzaamheidsaspecten willen doorvoeren. Het gebouw is uitgerust met zonnepanelen en een warmtepomp en we hebben gekozen voor refurbished meubilair.”

“Wat we hebben laten zien is dat je met demontabel bouwen en de juiste partij kan komen tot een demontabel gebouw dat volledig voldoet aan onze kwaliteitseisen. Daar ligt ook een stap naar duurzaamheid. Op het moment dat we het gebouw niet nodig hebben kunnen we het verplaatsen en elders neerzetten. Hoe duurzaam zijn we dan bezig? Beter voor ons, beter voor de planeet en beter voor onze studenten.”

Look & Feel van TU Delft

Het demontabele gebouw is volledig in de stijl van de TU Delft ingericht. Dat zie je in de ontvangstruimte en collegezalen. In de ontvangsthal van Flux worden verschillende projecten van de zogenoemde Dream Teams van de TU Delft op de wanden gepresenteerd. Deze teams worden volledig bestuurd door gemotiveerde studenten. Met ieder jaar een volledig nieuw internationaal en interdisciplinair team, gaan ze de strijd aan in een competitie om zo technische innovatie op de kaart te zetten die bijdraagt aan een betere toekomst.  Een bekend voorbeeld is de zonneauto. Deze aankleding geeft het gebouw een identiteit die alle faculteiten en opleidingen aanspreekt en studenten inspireert. In de onderwijszalen is Flux verbeeld in een vloeiend lijnenspel op de wanden, waarvan de onderste meters volledig zijn bekleed met whiteboards voor studenten.

Het meubilair in Flux is refurbished, deels afkomstig uit andere gebouwen van de TU Delft en aangevuld met refurbished meubilair uit de markt.

werkruimte demontabel onderwijsgebouw TU Delft
demontabel onderwijsgebouw TU Delft
demontabel onderwijsgebouw TU Delft
demontabel onderwijsgebouw TU Delft
demontabel onderwijsgebouw TU Delft
demontabel onderwijsgebouw TU Delft
ingang demontabel onderwijsgebouw TU Delft
werkruimte demontabel onderwijsgebouw TU Delft
werkruimte demontabel onderwijsgebouw TU Delft
werkruimte demontabel onderwijsgebouw TU Delft

Interesse in Demontabele gebouwen?