MENU

Tijdelijke terminal op luchthaven Berlijn–Schönefeld

Neptunus bouwt in 3 weken tijdelijke terminal op luchthaven Berlijn–Schönefeld

Passagiers op luchthaven Berlin-Schönefeld kunnen de komende tijd inchecken in een tijdelijke terminal van Neptunus. De specialist in demontabel bouwen bouwde in amper drie weken een volledig modulaire vertrekhal. De tijdelijke terminal zal anderhalf tot twee jaar gebruikt worden tot de grote renovatiewerkzaamheden op de luchthaven klaar zijn. 

Hoewel Berlin-Schönefeld de kleinste van de twee Berlijnse luchthavens is, vliegen er jaarlijks zo’n 13 miljoen passagiers van en naar de Duitse hoofdstad. Het groeiende aantal passagiers én het uitblijven van een opening van de nieuwe luchthaven Berlijn-Brandenburg, waren aanleiding voor de uitgebreide renovatie van de luchthaveninfrastructuur. Om haar passagiers tijdens de verbouwingswerkzaamheden te kunnen blijven bedienen, koos de luchthaven voor een tijdelijke oplossing van Neptunus. De keuze voor Neptunus is geen verrassing. Het Limburgse bedrijf heeft ervaring in het bouwen van tijdelijke terminals voor internationale luchthavens, zoals Schiphol en Magdeburg-Cochstedt.

Drie weken bouwtijd

Neptunus bouwde in amper drie weken een volledig modulaire terminal, bestaande uit een ‘Evolution’ van ruim 2.200 vierkante meter met daaraan gekoppeld een ‘Flexolution II’ van 189 vierkante meter. De inrichting van de terminal nam 3 maanden in beslag, waarna de tijdelijke terminal begin december in gebruik werd genomen.

De vertrekhal biedt plaats aan 1200 passagiers en beschikt over een restaurant, een kinderopvang en sanitaire voorzieningen. De 5 gates in de vertrekhal, zijn uitgerust met elk twee pre-boarding desks, waar elk 120 passagiers telkens bediend kunnen worden. Het tijdelijke gebouw is voorzien van de nieuwste systemen en voldoet aan alle gezondheids- en veiligheidseisen.

Minimaal 18 maanden in gebruik”Neptunus was verantwoordelijk voor de uitvoering van het volledige project”, legt Dorrie Eilers, directeur Neptunus, uit. “Van elektriciteit, verlichting, verwarming, ventilatie, toiletten tot aan antislipvloeren. In samenwerking met Siemens is ook een innovatief brandmeldsysteem geïnstalleerd. Het bouwen van een tijdelijke terminal op een drukke internationale luchthaven brengt natuurlijk ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo vond de aanlevering van bouwmaterialen en apparatuur ‘s nachts plaats. Gelukkig heeft ons team de kennis en ervaring in huis om deze uitdagingen het hoofd te bieden. De tijdelijke terminal zal voor een minimale duur van 18 maanden in gebruik zijn, met een optie voor nog eens zes maanden. ”

Duurzame airportterminal

De modulaire bouwsystemen van Neptunus bieden optimale flexibiliteit in design, afmeting en gebruiksduur, waardoor ze geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen zoals sporthallen, theaters, supermarkten en airportterminals. Na de gebruiksperiode wordt het gebouw gedemonteerd en alle materialen hergebruikt, waardoor het een uiterst duurzame oplossing is.De demontabele gebouwen, type ‘Evolution III’ en ‘Flexolution II’, moesten op luchthaven Berlijn-Schönefeld direct op het vliegtuigplatform gebouwd worden, daar waar verankering in de grond een absolute ‘no-go’ is. Dankzij het geavanceerd cassettevloersysteem met geïntegreerde betonnen vloerelementen hoefde er niet in het asfalt van het vliegtuigplatform geboord te worden. Wanneer de tijdelijke terminal na de gebruiksperiode weer afgebroken wordt, zullen er geen beschadigingen of gebruikerssporen zijn. Hierdoor is het alternatieve verankeringssysteem niet alleen voor een relatief korte huurperiode de oplossing, maar juist ook voor ‘delicate’ bouwlocaties.

Joachim Korkhaus, projectmanager BER-luchthavens: “Hulde voor het werk en de kundigheid van Neptunus. Wij zijn zeer tevreden met de uitvoering en het eindresultaat van het project”.

Dorrie Eilers sluit af: “We zijn blij dat we luchthaven Berlijn – Schönefeld kunnen helpen door de bouw van een tijdelijke terminal. Ze hebben voor ons demontabel systeem gekozen omdat het qua comfort en gebruiksgemak vergelijkbaar is met een permanente luchthaventerminal. Maar wel met het voordeel dat deze na de gebruiksperiode gedemonteerd en hergebruikt wordt. Optimale flexibiliteit en duurzaamheid dus.“

Tijdelijke terminal op luchthaven Berlijn–Schönefeld
Tijdelijke terminal op luchthaven Berlijn–Schönefeld
Tijdelijke terminal op luchthaven Berlijn–Schönefeld
Tijdelijke terminal op luchthaven Berlijn–Schönefeld

More information about our products and services?