MENU
Festivals, Tenten voor evenementen

Custom-made ontwerp als middelpunt van het festival

Neptunus bouwt accommodaties op Tomorrowland

Opdracht
Sinds de lancering in 2005 is Tomorrowland uitgegroeid tot één van grootste en meest bekende elektronische dance festivals ter wereld met de gehele DJ-top prijkend op het affiche. Het evenement wordt tijdens de laatste twee weekenden van juli gehouden in Boom (België). Maar liefst 400.000 bezoekers trekt het evenement de laatste jaren.

Voor deze editie vroeg de organisatie van het festival Neptunus een nieuw, custom-made ontwerp te bedenken om als middelpunt van het festival te fungeren en wat het enorme publiek op spectaculaire wijze zou verwonderen. Het evenement viel samen met het 80-jarige jubileum van Neptunus en het creatieve ontwerpteam was in staat om dit historische moment extra glans te geven door Tomorrowland een dynamische, nieuwe look te geven dankzij de ontwikkeling van een spectaculair, cirkelvormig paviljoen. De afdeling Research en Development is voortdurend bezig met het (door)ontwikkelen van nieuwe en bestaande producten die soms ook voortkomen uit wensen van klanten. Voor 2017 wilde Tomorrowland iets nieuws, iets wat nog nooit eerder gebouwd was. De oplossing van het Neptunus-team was een complete ronde structuur. De structuur genaamd Salacia, genoemd naar de vrouw van Neptunus, werd special ontworpen voor deze editie van Tomorrowland en gebouwd op drijvende pontons in de Garden of Madness.

play Festival Tent Neptunus Tomorrowland

Oplossing
De Salacia – een toevoeging aan de Evolution serie – is een echte eyecatcher voor ieder evenement en multifunctioneel inzetbaar. Met een doorsnede én een vrije overspanning van 30 meter kan de Salacia rondom uitgebreid worden met een overstek van 5 meter. De hoogte is variabel tussen de 8 en 12 meter. De structuur kan rondom open blijven of met wandpanelen en/of glaspanelen worden dichtgebouwd. De (dak)constructie wordt hydraulisch gelift en kan daardoor razendsnel gebouwd kan worden. Daarbij kan de Salacia ook halfrond (180°) worden geplaatst aan een bestaande accommodatie van het type ‘Evolution’.

Naast deze area bouwde Neptunus – net als andere jaren –de ‘Galeria Tripledecker’ als Main Comfort VIP-area. De etagehal van 2.400 m² vierkante meter kenmerkt zich door de drie verdiepingen en unieke dakconstructie en geeft een fantastisch uitzicht op de Mainstage. Tenslotte bouwde Neptunus nog de LEAF (Stage 10), een loungebar die ook op het water drijft, voorzien van twee ponton-looppaden naar de oevers.

Uitdaging
Om de technici bekend te maken met de ingewikkeldheden van de Salacia, bouwde Neptunus de nieuw ontwikkelde structuur eerst bij het hoofdkantoor in Kessel. De werkelijke bouwplaats was echter gecompliceerder daar de Salacia gebouwd diende te worden op drijvende pontons. Ondanks de onvoorziene technische uitdagingen wist het Neptunus team van 12 technici de bouw binnen een week te voltooien. In de daarop volgende week bouwde het team de rest van alle evenementaccommodaties. Na het evenement kostte het de technici slechts een week om alles weer af te breken en mee te nemen van het festivalterrein.

Antoine Eilers, R&D Directeur van Neptunus: “We werken al jaren samen met Tomorrowland en voor deze editie hebben we een op maat gemaakte oplossing weten te ontwikkelen naar aanleiding van hun vraag naar een grote, ronde structuur. Het was belangrijk dat de structuur ook een redelijke hoeveelheid dakbelasting kon dragen. De Salacia voldoet perfect aan deze eisen.”

Pictures: © Tomorrowland

Neptunus Salacia Tomorrowland
Neptunus-Etagehal-Tomorrowland-Festival-tent
Salacia Tomorrowland Neptunus

Interesse in tenten voor festivals?