MENU
Bedrijfsrestaurant

De Evolution is een modulair gebouw met een snelle opbouwtijd.

Neptunus bouwt tijdelijke sterrenrestaurants "Schwarzwaldstube" en "Köhlerstube"

Opdracht

Het vijfsterrenhotel “Traube Tonbach” ligt in de wijk Tonbach in Baiersbronn en wordt gerund door Heiner Finkbeiner en zijn familie.

Op 5 januari 2020 was er brand in Tonbach. Binnen één nacht ging het historische hoofdkantoor van Traube Tonbach, inclusief Duitslands oudste driesterrenrestaurant “Schwarzwaldstube”, het eensterrenrestaurant “Köhlerstube” en de traditionele “Bauernstube” in vlammen op.

Meteen werd besloten om een nieuw, permanent pand te bouwen. Om zo snel mogelijk weer voor gasten te kunnen koken, heeft Neptunus twee tijdelijke restaurants gebouwd voor de keukenteams van de twee sterrenrestaurants.

play Video tijdelijk restaurant Traube Tonbach

Oplossing
Het idee van een tijdelijke oplossing op het platte dak van de parkeergarage van het hotel ontstond uit de wens om gasten zo snel mogelijk weer te kunnen laten genieten in de “Köhlerstube” of “Schwarzwaldstube”. De eigenaarsfamilie koos ARP, een architectenpartnerschap uit Stuttgart, uit voor het ontwerp. Het ontwerp en plan van het tijdelijke gebouw voor de “Schwarzwaldstube” en “Köhlerstube” werd door ARP samen met Neptunus uitgewerkt. Neptunus bouwde in twee weken het demontabele gebouw van 600 vierkante meter op het dak van de parkeergarage. Het tijdelijke restaurant biedt ruimte voor twee dinerruimtes, meerdere keukens en koel-, opslag- en personeelskamers. De totale bouw nam 8 weken in beslag. Ongeveer 30 grote ramen zorgen voor veel lichtinval en geven het ontwerp iets luchtigs en lichts. Het geheel werd afgewerkt met ongeveer 1600 larikshouten latten, die het gebouw uiterlijk doen lijken op een vogelnest. De kers op de taart is het panoramisch uitzicht over het Tonbachtal. De twee sterrenrestaurants vierden hun comeback met Pinksteren: het nieuw gebouwde “temporaire”, zoals het demontabele restaurant door Traube Tonbach is gedoopt, biedt de twee brigades van Torsten Michel en Florian Stolte een tijdelijk onderkomen – en ruimte voor 70 gasten.

De uitdaging
Het tijdspad was de grootste uitdaging. Het complete ontwerp en de bouw moest binnen 4 maanden worden gepland, goedgekeurd en uitgevoerd. De restaurants en keukens inclusief de complete uitrusting, zoals electra en verlichting, koelcellen, verwarming, ventilatie en airconditioning, vloerbedekking, zonwering, toiletten, kleedkamers voor het personeel, goederenlift, etc. moesten tot in de puntjes worden gepland. Een goede afstemming tussen alle partijen en autoriteiten zorgden voor een naadloze samenwerking.

Het ruimtegebrek en de locatie waren verdere uitdagingen. De restaurantzaal, de keukens en de gastentoiletten zijn gebouwd in de beperkt beschikbare ruimte op het dak van de parkeerplaats van Hotel Traube Tonbach. Hiervoor moest alles dicht bij elkaar op het dak worden opgetuigd met een bouwkraan. Op de bovenverdieping van de parkeergarage werden de personeelsruimten, koelcellen, opslagruimten, wijnkelder, bijkeuken, patisseriekeuken en technische ruimten ondergebracht.

Ondanks de verplichte Corona-pauze vanaf half maart werd alles volgens planning opgeleverd en konden de restaurants haar deuren weer openen.

Resultaat

“Onze restaurants hebben eindelijk weer een thuis”, vertelt Heiner Finkbeiner verheugd over de heropening van de Schwarzwaldstube en Köhlerstube voor het Pinksterweekend.

Herr Finkbeiner: “De kwaliteit en snelheid van het werk was erg goed. De communicatie tussen alle leveranciers, alsook het lokale “Bauamt”, was uitstekend. Er was een efficiënte kennisoverdracht en de samenwerking was zeer professioneel. Over het algemeen zijn we zeer tevreden met onze ‘temporaire’. Dankzij de snelle en professionele samenwerking konden we snel uit een moeilijk situatie komen. De ‘temporaire’ is erg populair bij onze gasten en wordt veelvuldig geboekt.”

De verbouwing van het voormalige hoofdkantoor van Traube Tonbach staat momenteel op de planning en duurt tot eind 2021. Tot die tijd zal de “temporaire” worden gebruikt als onderkomen voor de restaurants. Na deze gebruiksperiode wordt de hal afgebroken en elders weer opgebouwd voor een nieuwe bestemming.

Ook op zoek naar een tijdelijk restaurant?

Bent u ook bezig met de renovatie van een restaurant en wilt u uw gasten niet te lang laten wachten? Dan zijn de tijdelijke ruimteoplossingen van Neptunus precies wat u zoekt. Met een snel op te zetten pop-up restaurant of pop-up café kunt u uw gasten blijven verwennen totdat de verbouwing van het restaurant is voltooid. Als u vragen heeft over onze tijdelijke gebouwen, neem dan gerust contact met ons op.

TraubeTonbach-Neptunus-Evolution_Restaurant-Baiersbronn
TraubeTonbach-Neptunus-Evolution-Restaurant-Baiersbronn
TraubeTonbach-Neptunus-Evolution-Restaurant-Baiersbronn
TraubeTonbach-Neptunus-Evolution-Restaurant-Baiersbronn

Interesse in Demontabele gebouwen?