MENU
Conferenties, Theaters..., Demontabele gebouwen, Scholen & Onderwijs

Binnen 8 weken een ultramoderne Flexolution

RWTH Aachen University

Opdracht
RWTH Aachen University, opgericht in 1870, is uitgegroeid tot de grootste technische- en onderzoeksinstelling van Duitsland. De universiteit telt ruim 42.000 studenten en kent onder de alumni zelfs enkele Nobelprijs winnaars in de scheikunde en natuurkunde. Het groeiende aantal studenten dat jaarlijks afstudeert, zorgde ervoor dat de universiteit dringend behoefte had aan extra collegeruimte voor 1.000 studenten.

In 2013 werd Neptunus aangesteld voor het bouwen van een tijdelijke accommodatie. De Evolution-structuur bood ruimte aan een auditorium met twee collegezalen voor elk 500 studenten, een centrale hal en sanitaire voorzieningen. Oorspronkelijk zou het gebouw voor een duur van 7 maanden in gebruik zijn, daadwerkelijk bleef het gebouw 4 jaar staan voordat het werd ontmanteld. De reden voor het demonteren van de structuur was de aflopende korte termijn vergunning.

De tijdelijke oplossing was een zodanig succes dat RWTH Aachen Neptunus opnieuw heeft gevraagd voor het bouwen van een tijdelijk auditorium.

Oplossing
Een team van 20 monteurs bouwde binnen 8 weken een ultramoderne Flexolution II van meer dan 1.400 vierkante meter. De ingenieuze structuur is volledig demontabel en heeft de ‘look’ en ‘feel’ van een permanent gebouw.

Voor de bouw van het auditorium maakte Neptunus gebruik van duurzame en recyclebare materialen. De energie-efficiënte en zeer veelzijdige Flexolution II is voorzien van 2 nieuwe collegezalen en sanitaire faciliteiten – compleet met centrale verwarming, airconditioning, brand- en ontruimingssysteem en draadloze communicatiemiddelen.

De Flexolution II maakt deel uit van de Flexolution-serie van Neptunus en is populair gebleken bij voornamelijk onderwijsinstellingen. Behalve collegezalen en klaslokalen is de modulaire structuur ook uitermate geschikt voor het onderbrengen van sporthallen, theaters, restaurants, supermarkten en / of showrooms. Afhankelijk van de wensen, heeft de Flexolution II een flexibele gebruiksduur van enkele maanden tot wel 20 jaar.

Uitdaging
Het tijdelijke auditorium bevindt zich pal naast het drukke treinstation van Aachen West. Voor beide projecten was het essentieel dat de zalen goed geïsoleerd en volledig geluiddicht werden opgeleverd. Ook de drukke en dichtbevolkte universiteitscampus zorgde voor een uitdaging. De bouwploeg heeft met veel zorg de toevoer van zware apparatuur en materialen uitgevoerd, om beschadigingen aan het campusterrein te voorkomen.

Resultaat
“Het auditorium ligt pal naast een drukke spoorverbinding, waardoor optimaal geluiddichte wanden essentieel waren”, verteld Christine Wulfert, projectleider aan de RWTH Aachen. “Ondanks de uitdagingen omtrent capaciteit willen we onze studenten de best mogelijke omgeving om te studeren kunnen bieden. Neptunus was zonder twijfel de perfecte partner om ons te helpen met ons capaciteit probleem en ze gaven ons de ideale oplossing.”

Neptunus Evolution RWTH Aachen temporäre hörsaal
Neptunus Evolution RWTH Aachen temporäre hörsaal
Neptunus Evolution RWTH Aachen temporäre hörsaal
Neptunus Evolution RWTH Aachen temporäre hörsaal
Neptunus Evolution RWTH Aachen temporäre hörsaal
Neptunus Evolution RWTH Aachen temporäre hörsaal
Neptunus Evolution RWTH Aachen temporäre hörsaal

Interesse in een tijdelijke collegezaal?