MENU
Beurzen & Congressen

Ruim 7.000 m2 aan tijdelijke faciliteiten

Neptunus bouwt tijdelijke faciliteiten voor 70e verjaardag NAVO

De opdracht

Staatshoofden en regeringsleiders van 26 landen kwamen in het Verenigd Koninkrijk bij elkaar om het 70-jarige jubileum van de NAVO te vieren. Het Verenigd Koninkrijk was een van de oprichters van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie in 1949. Deze organisatie werd opgericht om met politieke en militaire middelen de vrede en vrijheid van haar leden te bewaren.

70 jaar geleden was het eerste hoofdkwartier van de NAVO gevestigd in Londen. Om deze historische gebeurtenis te herdenken, organiseerde Queen Elizabeth II een receptie in Buckingham Palace. Vooraanstaande wereldleiders waren aanwezig, waaronder de Amerikaanse president Donald Trump, Britse premier Boris Johnson, Franse president Emmanuel Macron, Duitse bondskanselier Angela Merkel en Nederlandse president Mark Rutte.

De volgende dag waren de NAVO-leiders aanwezig bij de topbijeenkomst op het terrein van The Grove Hotel in Watford, Hertfordshire.

Neptunus was voor de drie voorgaande NAVO bijeenkomsten, Warschau (2016) en Brussel (2017 en 2018), ook al leverancier van alle tijdelijke accommodaties. Voor de editie van 2019 werd Neptunus voor het eerst door organisator Identity Group aangewezen als leverancier. Identity Group had de leiding over de organisatie van de bijeenkomst namens het UK Foreign and Commonwealth Office. Neptunus was verantwoordelijk voor het leveren van de tijdelijke congresfaciliteiten van deze jubileumbijeenkomst.

De grootste uitdaging was het creëren van een veilige en kwalitatief, hoogwaardige omgeving voor de tijdelijke gebouwen met een optimale akoestiek. De faciliteiten dienden te voldoen aan de hoogste geluidsnormen in verband met de vertrouwelijkheid van de besprekingen.

De tijdelijke congreslocaties moest ruimte bieden aan 500 personen, waaronder staatshoofden, regeringsleiders, diplomaten, mediaorganisaties, beveiliging en ander ondersteunend personeel.

De oplossing

Met de ervaring van de vorige NAVO-bijeenkomsten, had het 16-koppige team van Neptunus slechts 30 dagen nodig voor het bouwen van een complex met een totaaloppervlak van 7.000 m2.

De door Neptunus ontwikkelde Evolution werd ingezet voor het hoofdconferentiecentrum en persconferentiegebouw. Deze werden verbonden door een Alure Globe die diende als ontmoetingsruimte voor de afgevaardigden. Het terrein had een entree met binnenplaats die toegankelijk was door middel van een overdekt voetpad. Deze leidde naar een tentoonstellingshal en de exclusieve vergaderruimtes voor de afgevaardigden. Alles werd gebouwd binnen de muren van de hoteltuin. Beide conferentiecentra beschikten over massieve vloeren en vast dak. Hierdoor waren ze volledig geluidsdicht, zoals voorgeschreven in de hoge kwaliteitsvoorwaarden van de organisator.

Neptunus bouwde ook een wachtruimte voor de media met een naastgelegen crew catering. De technici bouwde een 3.800 m2 groot mediacenter opgedeeld in secties voor televisieverslaggevers van over de hele wereld. Vanuit deze secties konden zij verslag uitbrengen van de bijeenkomst met The Grove Hotel op de achtergrond.

Neptunus legde meer dan 100 meter aan vloerbedekking voor voetpaden, bedrukt met afbeeldingen van de 70-jarige historie van de NAVO. Deze liep over het parkeerterrein van het hotel naar de besloten tuin. Neptunus verzorgde het timmerwerk, de geluidsisolatie, akoestische plafonds en stalen constructies voor enkele tijdelijke gebouwen waarvoor een verhoging nodig was.

De uitdaging
De NAVO-top zorgde voor een van de grootste logistieke uitdagingen van Neptunus.

Het verzorgen van de geluidsisolatie van de twee belangrijkste ruimtes waar de wereldleiders vergaderden en gebriefd werden, was een absolute topprioriteit.

Het grootste deel van de tijdelijke infrastructuur werd binnen de muren van de hoteltuin gebouwd. Deze tuin had slechts één kleine toegangspoort. Er werd een kraan gebruikt om de materialen in de tuin te tillen die vrijwel volledig werd bedekt met de tijdelijke gebouwen. Hierdoor was de ruimte om te bouwen beperkt om te starten met de bouw.

De innovatieve Evolution van Neptunus is niet te onderscheiden van een permanent gebouw. Het robuuste gebouw was speciaal voor deze bijeenkomst zo goed geïsoleerd, dat zelfs het signaal voor mobiele telefoons geblokkeerd werd.

Ondanks dat de tuinen van The Grove Hotel drie dagen volledig bezet werd voor de jubileumbijeenkomst van de NAVO, bleef het hotel gewoon geopend tijdens de bijeenkomst en de bouwperiode.

De Neptunus-technici konden de complexe bouwplanning uitvoeren zonder de werkzaamheden van het hotel te hinderen. Zelfs toen het Engelse voetbalelftal in The Grove verbleef voor een trainingskamp voor twee Europese kwalificatiewedstrijden, enkele weken voor het evenement.

Het resultaat

Paul Fitzpatrick, operationeel directeur van de Identify Group: “Ik wil iedereen bedanken die ons de afgelopen vier weken heeft meegeholpen. De positieve houding, het harde werk en de perfectionistische aandacht van het team hebben voor een succesvol evenement gezorgd. We hebben vele complimenten ontvangen van de Foreign & Commonwealth Office en de NAVO. Iedereen die aan het project heeft meegewerkt mag uitermate trots zijn op wat we samen hebben bereikt in deze uitdagende omstandigheden.”

Neptunus-Aluhall-NATOleadersmeeting-Watford-Conference
Neptunus-Aluhall-NATOleadersmeeting-Watford-Conference
Neptunus-Aluhall-NATOleadersmeeting-Watford-Conference
Neptunus-Evolution-NATOleadersmeeting-Watford-Conference
Neptunus-Evolution-NATOleadersmeeting-Watford-Conference

Interesse in Tenten voor evenementen?