MENU
Demontabele gebouwen, Noodgebouwen

Razendsnelle opbouw: tijdelijk, flexibel en demontabel gebouw

Neptunus bouwt XL test- en vaccinatiefaciliteiten door heel Nederland

Opdracht

De vraag naar tests en testmateriaal is sinds het uitbreken van de coronapandemie wereldwijd enorm. Nadat de Nederlandse overheid de dagelijkse testcapaciteit had verhoogd van 24.000 in juni naar 70.000 in november, besloot de regering XL-testfaciliteiten op te zetten waar de GGD tussen de 2.500 – 10.000 tests per dag konden worden uitgevoerd. Op de XL-locaties zal hierdoor de dagelijkse testcapaciteit worden verhoogd tot meer dan 150.000 tests in totaal. Neptunus, specialist in demontabel bouwen, werd benaderd om 6 XL testfaciliteiten te leveren voor grote steden in Nederland: Amsterdam (2x), Rotterdam (2x), Utrecht en Maastricht.

play XL teststraat GGD

Opening XL testcentrum Jaarbeurs Utrecht

Oplossing

De GGD-autoriteiten bekeken verschillende opties alvorens de locaties van de XL-testlocaties te kiezen. Zij kozen parkeerplaatsen op Amsterdam Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Ahoy Rotterdam, Jaarbeurs Utrecht en MECC Maastricht als geschikte locatie, omdat deze goed bereikbaar, vlak en groot genoeg zijn. In tegenstelling tot de eerder gebouwde ‘drive thru’ teststraten zijn de XL faciliteiten alleen te voet bereikbaar. Men komt met het openbaar vervoer naar de locatie of parkeert hun auto, fiets of ander vervoersmiddel ter plaatse.

In een tijdsbestek van slechts 6 weken bouwde een team van 16 montagemedewerkers bijna 20.000 m2 aan tijdelijke gebouwen die gebruikt worden als test- en vaccinatiefaciliteiten op de 6 locaties. De hoofdgebouwen op elke testlocatie zijn van het type Evolution II, het door Neptunus zelf ontwikkelde tijdelijke gebouw, die niet te onderscheiden zijn van een permanent gebouw en daardoor ‘winterproof’ zijn. Op elke locatie zijn drie Evolution-gebouwen van circa 1.500 m2 en 5 tot 8 meter hoogte gebouwd en voorzien van een thermodak. De hoofdgebouwen zijn uitgerust met grote glaspanelen voor natuurlijk daglicht en voorzien van verwarming, ventilatie, verlichting, electra, vloerbedekking, standbouw en medisch en kantoorapparatuur. De hoofdgebouwen zijn aan elkaar verbonden met aluhallen. Als ontvangst- en wachtruimte is elke locatie uitgerust met 2 Alure Globes, een accommodatie met rond dak. Deze structuren werden voorzien van elektrische schuifdeuren, branding en veel glaspanelen voor maximale lichtinval.

De GGD heeft eventbureau Loveland Events gecontracteerd voor het totale projectmanagement van verschillende XL-testlocaties. De festivalorganisator vond met Neptunus een uitstekende partner door hun gerenommeerde reputatie van het bouwen van hoogwaardige, tijdelijke gebouwen in een dergelijk krap tijdsbestek.

De XL-testfaciliteit bij MECC Maastricht is gebouwd voor GGD Zuid-Limburg en in nauwe samenwerking met PPM Concepts & Projects die verantwoordelijk was voor het projectmanagement.

Uitdaging

Snelheid was essentieel in de planning tot aan de levering en bouw ter plaatse. De GGD had behoefte aan tijdelijke faciliteiten van hoge kwaliteit die in een krappe tijdspanne konden worden gebouwd. De eerste locaties waren binnen 3 weken na opdracht operationeel.

Het bouwteam voldeed vanzelfsprekend aan de extra maatregelen om het risico op besmetting te minimaliseren, zoals bijvoorbeeld tijdens opbouw steeds voldoende afstand van elkaar bewaren.

Nu er meerdere vaccins beschikbaar zijn, zullen de XL locaties ook worden gebruikt als vaccinatiecentra. Na afloop van de pandemie zullen de testfaciliteiten worden gedemonteerd en opgenomen worden in de voorraad van Neptunus voor toekomstige projecten.

Resultaat

Martijn Roosen – Technisch Producent Loveland Events zegt over Neptunus: “Oplossingsgericht, innovatief en doordacht. In 1 woord samengevat: tevreden!”

Foto’s: © Loveland Events, Demo Productions

Interesse in Demontabele gebouwen?