MENU
Sporthallen

Een demontabele sporthal voor een hoogwaardig sportprogramma

Neptunus bouwt professionele sporthal voor Universiteit van Ludwigsburg

Opdracht
De Universiteit van Ludwigsburg had dringend behoefte aan een nieuwe sporthal. Hun huidige sporthal was afgekeurd. Omdat er dicht bij de school geen goede alternatieven waren, sportten de studenten in Karlsruhe-Durlach, Steinbach en Albstadt. Dit bracht uren extra reistijd en veel extra kosten met zich mee. Er was dus dringend behoefte aan een nieuwe sporthal. De nieuwbouw van deze hal zou echt nog enkele jaren in beslag nemen. Daarom benaderde de Universiteit Neptunus voor een demontabele sporthal ter overbrugging van de nieuwbouwperiode te bouwen.

Oplossing
Neptunus bouwde in 4 maanden een volledig uitgeruste sporthal van 48 x 30 x 8,5 meter. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de in eigen huis ontwikkelde Flexolution. Ondanks dat het om een tijdelijk gebouw gaat, is de nieuwe sporthal niet te onderscheiden van een vast gebouw. De Flexolution is een duurzaam en modulair gebouw wat volledig naar wens kan worden opgebouwd.

De sporthal beschikt over drie velden en is volledig ingericht om een professioneel sportprogramma voor de studenten aan te bieden. De drie velden kunnen gescheiden worden met elektrische scheidingswanden en zijn uitgerust met professionele sportvloer, stootwanden en basketringen.

Aan de grote sporthal is een kleine Flexolution II van 9 x 48 x 4,25 meter vast gebouwd. Deze hal beschikt over twee ruime opbergruimtes die vanuit de sporthal direct bereikbaar zijn. Daarnaast is de Flexolution II voorzien van alle nodige sanitaire voorzieningen. Voor dames en heren zijn er aparte doucheruimtes en toiletvoorzieningen en er is een invalidetoilet. De sporthal en de faciliteiten zijn allemaal professioneel ingericht. Hierdoor is de tijdelijke sporthal niet te onderscheiden van een permanente sporthal.

Door de demontabele sporthal van Neptunus kan de universiteit ook tijdens de bouw van een nieuwe sporthal een kwalitatief hoogwaardig sportprogramma bieden op de eigen campus. Zo worden reiskosten en reistijd van studenten en docenten bespaart.

De uitdaging
Neptunus nam alle zorg uit handen van de opdrachtgever. In samenwerking met verschillende onderaannemers heeft Neptunus het gebouw in vier maanden op kunnen leveren. Neptunus was verantwoordelijk voor alle technische installaties, zoals de brandmeldinstallatie, klimaatbeheersing en gas-, water- en elektriciteitsaansluiting. Ook routing en signing met betrekking tot het calamiteitenplan werd door Neptunus georganiseerd.

Op locatie was een hoogteverschil van 35 centimeter. Door middel van betonpoeren met verschillende hoogtes en geïntegreerde ankerpinnen werd dit probleem verholpen. Nadat in september de fundering kon worden gelegd, kon vanaf eind oktober begonnen worden met de bouw van de hal zodat deze vlak voor kerst kon worden opgeleverd.

Neptunus-Ludwigsburg-Temporäre-sporthalle-Flexolution
Neptunus-Ludwigsburg-Temporäre-sporthalle-Flexolution
Neptunus-Ludwigsburg-Temporäre-sporthalle-Flexolution
Neptunus-Ludwigsburg-Temporäre-sporthalle-Flexolution
Neptunus-Ludwigsburg-Tempor

Interesse in Demontabele gebouwen?