MENU
Conferenties, Theaters...

Voor het tijdelijke theater is er gebruik gemaakt van de Flexolution techniek

Neptunus bouwt tijdelijk theater wanneer Berlijns oudste theater sluit voor renovaties

Opdracht
Het Maxim Gorki Theater is gelegen in Berlijns oudste concertgebouw, daterend uit 1791. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het theater uit gebruik genomen, omdat het theater zwaar beschadigd was. In 1947 tijdens de bezetting van de Sovjet Unie werd het theater omgebouwd tot een centrum ter ere van de Sovjetse cultuur.

In 1952 werd het theater hernoemd naar de bekende schrijver Maxim Gorki. Sindsdien hebben er vele producties gebaseerd op bekende toneelstukken van de beste schrijvers, zoals Shakespeare en Chekov, plaatsgevonden.

Vanaf augustus 2019 werd het beroemde, meer dan 200 jaar oude theater gedurende 20 maanden grondig gerenoveerd. De directie van Gorki benaderde Neptunus voor een oplossing zodat in de overbruggingsperiode het geplande theaterprogramma door kon gaan in een tijdelijk gebouw van Neptunus.

Oplossing
Neptunus kwam met het perfecte ontwerp voor een uniek tijdelijk theater dat ingenieus, modulair en demontabel is. Het is gebouwd op het plein direct naast het huidige Maxim Gorki Theater.

Voor het tijdelijke theater, door Gorki “De Container” genoemd,  is er gebruik gemaakt van de door Neptunus ontwikkelde Flexolution techniek. Het tijdelijk theater heeft een oppervlakte van maar liefst 264 m2 en heeft plaats voor 199 toeschouwers.  Door de hoogte van 9 meter biedt de “Container” genoeg ruimte om een professioneel toneelstuk met uitgebreid decor op te voeren.

Een Flexolution II gebouw van 270 m2 en vier meter hoog voorziet de entree, een backstage gebied en een ruimte voor de verwarmingsinstallatie. De buitenwanden van de grote Flexolution I zijn gebrand met de beeldmerken van het Gorki Theater en met de agenda van het theaterseizoen. Hierdoor is het gebouw een mooie moderne toevoeging aan het straatbeeld, in combinatie met het klassieke huidige theater ernaast. Verder is er gebruik gemaakt van speciale panelen en stoffering voor een optimale akoestiek.

Het 12-koppige team van Neptunus had slechts vier weken nodig om de tijdelijke hal te bouwen. Het theater werd 18 augustus 2019 officieel geopend met de première van de show “Herzstück”.

Wanneer de renovatie van het bestaande theater klaar is, zal de “Gorki Container” worden afgebroken en door Neptunus elders worden ingezet voor een andere toepassing, bijvoorbeeld voor een supermarkt of sporthal. Dit toont de flexibiliteit van de tijdelijke gebouwen van Neptunus.

De uitdaging
Het Neptunus team werd gevraagd om een unieke prestatie. Het tijdelijke theater moest in het centrum van één van Europa’s drukste steden, grenzend aan het metrostation worden gebouwd. Daarnaast moest de bouw snel en efficiënt verlopen om de deadline van de premières te halen. Neptunus leverde een turn-key oplossing voor dit exclusieve project.

Resultaat
Na twee succesvolle premières in het tijdelijke theater reageerde Thomas Kirsten, technisch directeur van het Maxim Gorki Theater: “De bezoekers waren onder de indruk van de simplistische en moderne esthetiek van het theater. De Container is voor ons niet zomaar een tussentijdse oplossing. Het is een model voor toekomstige, tijdelijke theaters; flexibel en vele ombouwmogelijkheden voor hergebruik. De mobiele tribune en bühne kunnen naar onze wens nog in grootte worden aangepast.”

Neptunus Flexolution Maxim Gorki Temporary Theatre Berlin
Neptunus Flexolution Maxim Gorki Temporary Theatre Berlin
Neptunus Flexolution Maxim Gorki Temporary Theatre Berlin
Neptunus Flexolution Maxim Gorki Temporary Theatre Berlin
Neptunus Flexolution Maxim Gorki Temporary Theatre Berlin
Neptunus Flexolution Maxim Gorki Temporary Theatre Berlin
Neptunus Flexolution Maxim Gorki Temporary Theatre Berlin

Interesse in een tijdelijk theater?