MENU

Mini-documentaire: 2 jaar in de "Temporaire" door "Traube Tonbach"

play Video tijdelijk restaurant Traube Tonbach

Bekijk de mini-documentaire

2 jaar in de “Temporaire” door “Traube Tonbach”

Sinds 1789 runt de familie Finkbeiner het 5-sterrenhotel Traube Tonbach met Duitslands oudste 3-sterren Restaurant ‘Schwarzwaldstube’, 1-ster Restaurant ‘Köhlerstube’ en de ‘Bauernstube’. Gelegen aan het prachtige Tonbachtal in Baiersbronn in het Zwarte Woud. Eind januari 2020 sloeg het noodlot toe. Een grote brand verwoestte de drie restaurants. Na de brand was er bij de familie Finkbeiner geen moment twijfel: “We moeten doorgaan – zo snel mogelijk!”

Architectenbureau ARP uit Stuttgart creëerde de “Temporaire”, een alternatieve oplossing voor de Schwarzwaldstube en Köhlerstube. Neptunus, al 85 jaar specialist in demontabel bouwen, werd ingeschakeld voor de bouw van deze tijdelijke oplossing. In 8 weken plaatste Neptunus een Evolution II van 10 x 32,5 meter op het dak van de parkeergarage. Sebastian Finkbeiner: “Het is bijna niet te geloven. Met 4 weken voor het opstellen van de planning, 4 weken voor de vergunningaanvraag en 8 weken voor de volledige constructie, waren we weer operationeel. Dat is nogal een verschil met de bouw van ons nieuwe pand wat 2,5 jaar duurde.”

Sebastian Finkbeiner: “Eerst waren we ten einde raad. We hadden geen idee wat op ons af ging komen, maar uiteindelijke zijn we zeer, maar dan ook echt zeer blij met hoe snel en goed alles gegaan is. Neptunus heeft ons geholpen met het plaatsen van de keukencontainers en heeft als hoofdaannemer de logistiek, bouw en alle installaties volledig uit handen genomen. Zo kon ons team zich volledig focussen op de inrichting van de restaurants. Toen we realiseerden dat één verdieping niet genoeg was, kwam Neptunus op het idee om een verdieping van de parkeergarage te gebruiken. Zo hadden we genoeg ruimte voor zowel de restaurants, als voor de keukens, kantine, koel- en opslagruimtes.”

Door 30 glazen gevelpanelen is er vanuit de restaurants een fantastisch uitzicht over het prachtige Tonbachtal. De akoestiek, luchtkwaliteit en andere sfeerbepalers dragen allemaal positief bij aan de beleving van de gasten. “Belangrijk was, dat we hetzelfde hoogwaardige niveau van gastronomie konden aanbieden, ” aldus Sebastian Finkbeiner. “En ook dat we onze keukenteams bij elkaar konden houden.”

Sebastian Finkbeiner en Torsten Michel

In maart 2021 werd al het harde werk beloond toen beide restaurants hun sterren terugkregen. Op ‘La Liste’, de ranglijst van ‘s wereld beste restaurants, staat de ‘Schwarzwaldstube’ op de tweede plaats. Net achter ‘Guy Savoy’ uit Parijs. Ook de Köhlerstube heeft haar ster terug. Een logisch resultaat volgens Sebastian Finkbeiner: “Onze sterrenchefs zijn het koken uiteraard niet verleerd in de tussentijd.”

Topchef Torsten Michel van 3-sterren restaurant de Schwarzwaldstube is tevreden over de werkomstandigheden, zelfs nadat deze moesten worden heringericht. “We konden absoluut geen concessies doen voor onze gasten. We moeten altijd dezelfde topkwaliteit kunnen leveren. Het besluit om door te gaan in een tijdelijk gebouw is juist geweest. Topklasse gastronomie hoort bij de beleving van het Zwarte Woud bij de Traube Tonbach. We hadden niet verwacht dat we na de brand weer zo snel operatief zouden zijn, maar uiteindelijk was alles daar om dezelfde excellente service te kunnen bieden.”

De nieuwbouw van de Traube Tonbach opent eind mei 2022. Dit is het einde van 2,5 jaar in een demontabel gebouw van Neptunus. Het demontabele gebouw is afgebouwd en kan nu voor een andere toepassing worden ingezet.

De Michelin sterren van Traube Tonbach
Traube Tonbach tijdelijk restaurant
TraubeTonbach-Neptunus-Evolution-Restaurant-Baiersbronn
TraubeTonbach-Neptunus-Evolution-Restaurant-Baiersbronn
traube tonbach kohlerstube
TraubeTonbach-Neptunus-Evolution-Restaurant-Baiersbronn
Video tijdelijk restaurant Traube Tonbach

Meer informatie over onze tijdelijke restaurants?

More information about our products and services?