+31 77 462 24 44

Collegezaal RWTH Aachen

Opdracht

RWTH Aachen in Aken, Noordrijn-Westfalen,  is met 40.000 studenten zowel de grootste technische als de grootste onderzoeksuniversiteit van Duitsland. Onder de alumni bevinden zich enkele wetenschappers die zelfs een Nobelprijs binnen de scheikunde of natuurkunde hebben weten te behalen. Met een toenemend aantal studenten die jaarlijks afstuderen wilde de universiteit ervoor zorgen dat het voldoende lesruimten en auditoria kan bieden die zorgen voor een optimale omgeving voor de studenten.

Om aan deze behoefte te voldoen, richtten de RWTH een speciaal gebouwde onderwijsfaculteit op met een capaciteit van 4.200 studenten. Echter was de universiteit ook nog op zoek naar een aparte geluidsdichte zaal waar tot wel 1.000 studenten colleges konden volgen.

Oplossing

Neptunus koos één van de semi-permanente Evolution structuren voor de zaal. Ondanks dat het een demontabel gebouw betreft, heeft de Evolution het uiterlijk en de functionaliteit van een permanent gebouw. De constructie is voorzien van centrale verwarming , airconditioning en een Wireless Local Area Network ( WLAN ):  vereisten voor een prettige leeromgeving.

De modulaire aard van de Evolution zorgt ervoor dat het makkelijk kan worden aangepast of gedemonteerd in de toekomst, al naar gelang de gebruikersbehoefte. Tegelijkertijd is de aluminium structuur sterk, stabiel en duurzaam waardoor het bestand is tegen de zwaarste omstandigheden. Hierdoor voldoet het aan dezelfde veiligheidsnormen als een permanent gebouw. Op basis van een technisch en innovatief design met duurzame componenten is de Evolution uitermate geschikt voor gebruik voor een langere termijn, en is

Het gebouw wordt standaard geleverd met geïsoleerdewandpanelen om warmte vast te houden en extern geluid te minimaliseren. Het  aluminium dakframe, ook wel spaceframe geboemd, wordt op de grond opgebouwd en wordt middels een hydraulisch systeem ophoog gelift, wat voor een snelle en eenvoudige installatie zorgt.

Uitdaging

RWTH Aachen was op zoek naar een oplossing voor het capaciteitsprobleem. Er moest voor de universiteit binnen afzienbare termijn een collegezaal gebouwd worden waar 1000 studenten terecht konden. De gekozen locatie van de zaal was vlakbij een spoorlijn. Gezien de functie van de zaal, was het essentieel dat de zaal geluidsdicht werd opgeleverd.

Resultaat

“Het auditorium ligt pal naast een spoorlijn, waardoor we optimaal geluiddichte wanden nodig hadden”, zegt de projectleider aan de RWTH Aachen. “Ondanks de uitdagingen omtrent capaciteit willen we onze studenten de best mogelijke omgeving om te studeren kunnen bieden. Neptunus was zonder twijfel de perfecte partner om ons te helpen met ons capaciteit probleem en ze gaven ons de ideale oplossing.”

Terugbel service
Direct contact opnemen

1 2 3