+31 77 462 24 44
Terugbel service
Direct contact opnemen

Tijdelijke sportinfrastructuur verzekert continuïteit sporthal Koekelberg

Een periode van 2 jaar moet de VGC-sportdienst in Koekelberg overbruggen tussen de sloop en nieuwbouw van hun sporthal. Men klopte bij Neptunus aan, specialist in demontabel bouwen. Het resultaat is een tijdelijke constructie die niet onder doet voor een permanente sportinfrastructuur.

Op 1 september is de ‘pop-up’ sporthal effectief in gebruik genomen door de VGC-sportdienst. Aanleiding voor de tijdelijke infrastructuur is de volledige vernieuwing van de voormalige KUB-site waar men gestart is met de nieuwbouwwerkzaamheden. In het masterplan komt een secundaire school, basisschool, kinderdagverblijf, nieuwe sporthal, bibliotheek en jeugdlokalen. In het voorjaar van 2018 zal het nieuwe vrijetijdscentrum opgeleverd worden.

‘Sleutel-op-deur’

De Limburgse bouwspecialist uit Zonhoven bouwde in opdracht van Warsco Units – die verantwoordelijk was voor ‘containerklassen’ van het Koninklijk Atheneum Koekelberg – een tijdelijke sporthal van 12,5 x 30 meter en een hoogte van ruim 8 meter. Op deze manier kunnen leerlingen optimaal gymlessen blijven volgen en kunnen er daarnaast ook nog andere sporten beoefend worden zoals badminton, volleybal, zaalvoetbal, handbal en basketbal.

De ‘pop-up’ sporthal, die voor een periode van 2 jaar wordt gehuurd, werd door Neptunus ‘sleutel-op-de-deur’ opgeleverd. Het modulaire gebouw heeft een aluminium constructie met een spaceframe dakstructuur en is voorzien van een geïsoleerd vast dak. De zijwanden bestaan uit geïsoleerde sandwichpanelen. Naast verwarming en (nood)verlichting verzorgde Neptunus ook de vloer, topvloer en sportvloer inclusief op maat gemaakte belijning. Op verzoek van de VGC-sportdienst werden eveneens voorzieningen getroffen voor basketbal, volleybal en badminton.

Snelheid sleutelwoord

“Het voordeel van demontabele, semi-permanente constructies is met name de flexibiliteit en korte opbouwtijd,” legt Dominic Scholart van Neptunus uit. “Door het modulaire karakter is het gebouw volledig flexibel in afmeting en design. Maar ook juist flexibel in gebruiksperiode. Wanneer het gebouw niet meer nodig is, wordt het gedemonteerd of verplaatst. Onze constructies zijn dus ook duurzaam, niet alleen door de hoge isolatiewaarden maar met name door de herbruikbaarheid van alle materialen”.

Voor de VGC-sportdienst was snelheid én kwaliteit belangrijk. Mariska de Sutter van de VGC-Sportdienst is dan ook heel tevreden over het eindresultaat: “Voor de afbraak van de oude sporthal en het plaatsen van de containersite met tijdelijke sporthal was slechts 3 maanden tijd. De sportdienst is dan ook heel tevreden dat de afgesproken timing voor de sporthal gerespecteerd werd. De tijdelijke sportzaal is prima voor schoolsport en trainingen. Helaas was er op de site onvoldoende ruimte om een grotere sportzaal te plaatsen waardoor een deel van het sportief aanbod geherlocaliseerd moest worden.”

Klaslokalen

Warsco Units uit Gent was verantwoordelijk voor het plaatsen van de klaslokalen. Stefan Warson van Warsco licht toe: ”Het was een omvangrijk project wat binnen zeer korte termijn diende te worden opgeleverd. Als hoofdaannemer hebben we 170 units geplaatst, verdeeld over drie verdiepingen en bijgebouwen. De samenwerking met Neptunus verliep correct en vlot. Ondanks enkele praktische obstakels, zoals het ontbreken van tijdige stroomvoorziening, hebben we tot ieders tevredenheid de deadline gehaald. En de school is ook nog eens zeer tevreden over de kwaliteit van het geleverde werk.”

1 2 3