+31 77 462 24 44
Terugbel service
Direct contact opnemen

Tenten onverantwoord: demontabele gebouwen ingezet voor opvang

Volgens Neptunus is het in de winter onverantwoord om mensen te huisvesten in tenten. Om vluchtelingen op een verantwoorde doch sobere manier op te vangen zijn er meerdere mogelijkheden voorhanden. De opvangcapaciteit zal gevonden moeten worden in oplossingen zoals demontabele gebouwen, prefab gebouwen en inzet van leegstaande gebouwen.

De Nederlandse bouwer realiseert momenteel in Duitsland enkele demontabele opvangcentra. Deze gebouwen voldoen, in tegenstelling tot tenten, wel aan het Bouwbesluit. Een demontabel gebouw biedt, net als een vast gebouw, een veilig onderkomen en acceptabel leefklimaat, maar is binnen enkele weken operationeel.

In de winterperiode worden er veel tenten gebouwd voor verschillende doeleinden, zoals bedrijfspresentaties, kerstmarkten en andere evenementen. Dorrie Eilers, directeur Neptunus: “Ook wij bouwen tenten in de winter. Maar dit is altijd voor een korte en overzichtelijke termijn. Bij één van de Duitse opvangcentra hebben wij bijvoorbeeld ook tenten gebouwd voor een korte overbruggingsperiode. Ze worden afgebroken wanneer de demontabele gebouwen, die we op dit moment bouwen, gereed zijn.”

Langdurig gebruik van tenten in de winterperiode brengt namelijk risico’s met zich mee: een tent is helemaal niet berekend op sneeuwbelasting en hoge windkracht.

Eilers vervolgt: “Volgens de gangbare TÜV normen moeten tenten namelijk direct ontruimd worden als de windbelasting te hoog wordt.” Neptunus is daarom van mening dat tenten alleen kunnen worden ingezet als overbrugging en niet voor een lange periode om mensen te huisvesten. “Om deze reden bouwen wij geen tenten voor de langdurige opvang van vluchtelingen. De veiligheid voor de gebruikers en medewerkers van deze accommodaties staat voorop.”

 

1 2