+31 77 462 24 44
Terugbel service
Direct contact opnemen

Kwalitatieve pop up store verzekert Delhaize continuïteit

Een hele periode gaapt tussen de sluiting en afbraak van een bestaande winkel en de heropening ervan in een geheel nieuw gebouw. Om deze fase te overbruggen, klopte Delhaize bij Neptunus aan. Het resultaat van dit partnerschap werd een constructie die naar uitzicht en gevoel een échte winkel erg benadert.

Hoeft het gezegd dat het verbouwen van een winkel een erg ingrijpende operatie is? Opteert men echter voor het slopen van een bestaand gebouw, gevolgd door de bouw van een gloednieuwe constructie op precies dezelfde plek, dan is de complexiteit zo mogelijk nog groter. En precies dat is wat men op dit eigenste moment in de Delhaize Sart Tilman in Seraing aan het doen is. De samenwerking met Neptunus loopt hier als een rode draad doorheen.

Continuïteit verzekeren

"Het verzekeren van continuïteit bij dergelijke operaties is erg belangrijk voor Delhaize", legt Luc Van Hees, District Manager bij Delhaize, uit. "Waar mogelijk proberen we voor een tijdelijke oplossing te zorgen. Een soort van pop-up die tussen de sluiting en uiteindelijke heropening de klant een alternatief biedt. Voor die klant is het immers erg belangrijk dat hij zijn gewoontes kan behouden. Per slot van rekening zal de afbraak, heropbouw en uiteindelijk oplevering van de nieuwe winkel in het beste geval ruim een jaar in beslag nemen, onmiddellijk is dat ook de gebruiksperiode van dit gebouw. Dat is een hele periode waarin je een heleboel onder hen kan verliezen."

Nieuwe winkel

"Met de constructie die Neptunus voor ons heeft neergezet hebben we de beschikking over zo'n 1.000 m2 winkeloppervlakte", stelt Store Manager Pierre-Ives Leloup von Edelsberg. "De oorspronkelijke winkeloppervlak bedroeg 1.900 m2, terwijl we met de nieuwe die eraan staat te komen de kaap van de 2.400 m2 zullen bereiken. Uiteraard moest worden ingeboet op hetgeen onze klanten aangeboden krijgen, maar toch slagen we erin zo'n 70% van de artikelen in onze rekken te blijven aanbieden. Belangrijkste nadeel is dat we tijdens de werkzaamheden afscheid hebben moeten nemen van onze visbank en slagerij, maar bij zo'n ingrepen moet je de bluts met de buil nemen. Voor het overige krijg je het effect van een échte winkel, wat niet het geval is wanneer je met een tent-achtig alternatief werkt, als ik het zo mag uitdrukken."

Duurzame samenwerking

Doorheen de jaren bouwde Delhaize heel wat ervaring op in het bewerkstelligen van dergelijke ingrijpende operaties. En ook de samenwerking met Neptunus om dit in goede banen te leiden is niet aan haar proefstuk toe. "We werkten al samen op meerdere locaties", verduidelijkt Luc Van Hees. "Ook de ervaring die ze hadden met Albert Heijn in Nederland bracht ons dichter bij mekaar. Bij de opbouw van deze winkel, amper drie weken nam dit in beslag, was er een rechtstreekse lijn tussen de technische verantwoordelijken bij Delhaize en Neptunus. Nu de winkel er staat, heeft ook Pierre-Ives zijn plaats op die lijn."

Beste van twee werelden

Deze winkel is gevestigd op wat de parking van waar de vorige én toekomstige Delhaize van Sart Tilman zal zijn. En het eerste wat opvalt bij het betreden is dat dit inderdaad een échte winkel is. "Je hoort de opmerking wel vaker", stelt Dominic Scholart, Projectverantwoordelijke bij Neptunus. "Dit is een demontabel, tijdelijk gebouw met vaste horizontale wanden en een plat dak, wat toch een andere ruimtegevoel creëert dan een traditionele tent met een hellende dakstructuur. De houten systeemvloer heeft een andere uitstraling dan een betonnen vloer, maar is ook uitermate functioneel en solide. En misschien wel het belangrijkste: de winkel straalt het Delhaize-gevoel uit. Wat mensen te zien krijgen, oogt herkenbaar. Kassa's, koelkasten, noem maar op, het is een Delhaize winkel zoals je verwacht. Maar dan wel eentje in een tijdelijk gebouw dat na een jaar weer wordt gedemonteerd. Ook qua grondplan blijft dit een herkenbare winkel."

Ecologie en kostenbesparing

"Een belangrijk voordeel van deze constructie is de isolatie", vervolgt Dominic Scholart. "Dit zorgt ervoor dat deze oplossing aanvankelijk misschien duurder uitvalt dan een traditioneel tent-alternatief, maar als men op het einde van de rit de berekening maakt en alle kosten en voordelen in beschouwing neemt, dan krijgt men toch een heel ander plaatje. We slagen er in het beste van twee werelden te combineren: de eigenschappen en uitstraling van een vast gebouw, en de flexibiliteit en duurzaamheid van een demontabele, tijdelijke structuur Over de hele lengte zijn ramen voorzien, wat voor heel wat natuurlijk lichtinval zorgt. De vaste en horizontale dakstructuur levert ook een grotere bescherming tegen regen, wind en zelfs sneeuw op. En net zoals dat in de retail de norm is geworden, gebeurt de verlichting hier ook door LED-lampen. Dankzij de goede isolatie volstaat een heat pump die aan de buitenkant wordt geplaatst om te verwarmen of af te koelen. Enkel in de winter komt er een ketel bij omdat je dan toch wat meer power nodig hebt."

Comfortabele verdieping

"Het zal de klant niet onmiddellijk opvallen, maar ook voor het personeel biedt deze constructie tal van voordelen", pikt Pierre-Ives Leloup von Edelsberg in. "We beschikken over een eerste verdieping met verschillende lokalen. En binnen de constructie hebben we volwaardige toiletten, wat best handig is, zeker in de winter (lacht). Uiteraard kijken we erg uit naar onze nieuwe winkel. Toch zorgt dit gebouw en zeker de fijne samenwerking met Neptunus ervoor dat het in deze tussenperiode best prettig werken is."

(Artikel gepubliceerd in Storecheck 2016-11)

1 2 3 4 5 6