+31 77 462 24 44
Terugbel service
Direct contact opnemen

Demontabele appartementen Peel en Maas genomineerd voor bouwprijs

Het eerste demontabele appartementencomplex van Nederland ‘Irenehof’ is genomineerd voor de Inspiratieprijs Flexwonen 2015. De aanmoedigingsprijs van het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt toegekend aan een flexibel huisvestingsproject dat kan dienen als inspiratie voor anderen. Het project ‘Irenehof’ is geïnitieerd door woningcorporatie Wonen Limburg, gemeente Peel en Maas en bouwspecialist Neptunus.

Het tijdelijke appartementencomplex Irenehof is in slechts drieënhalve maand tijd gebouwd. De 20 appartementen zijn bedoeld voor zogenoemde woonurgente groepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om gescheiden mensen, arbeidsmigranten en studenten die na hun studie terugkeren naar de regio. Uiteindelijk zullen de huurders van Irenehof doorstromen naar een reguliere huurwoning.

Het gebouw blijft ongeveer 10 jaar staan, waarna het wordt gedemonteerd. Wonen Limburg verwacht namelijk dat de woningnood in Peel en Maas na deze periode door demografische ontwikkelingen is verdwenen. Door het demontabele karakter is het project toekomstbestendig. Bij veranderende behoefte kan het gebouw aangepast of eerder gedemonteerd worden. Alle gebruikte materialen zijn herbruikbaar en het gebouw kenmerkt zich door een duurzame en ecologische grondisolatie. Bovendien wordt er ook optimaal gebruik gemaakt van natuurlijke energiebronnen zoals zonnepanelen. Hierdoor is het complex een uiterst duurzame oplossing voor een tijdelijk tekort aan huisvesting.


Samenwerking

Daarnaast is het project een goed voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking. Het innovatieve tijdelijke appartementengebouw is het resultaat van jarenlange ontwikkeling van het Nederlandse bouwbedrijf Neptunus. De verhuur en het beheer loopt via woningcorporatie Wonen Limburg. De infrastructuur voor ‘Irenehof’ werd gefaciliteerd door de gemeente Peel en Maas.
 

Uitreiking inspiratieprijs

De Inspiratieprijs Flexwonen 2015 wordt op 2 december aanstaande door minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst uitgereikt aan het meest inspirerende flexwonenproject voor (onder meer) EU-arbeidsmigranten. De oproep om deel te nemen leidde tot maar liefst 28 inzendingen. De jury heeft er daarvan acht genomineerd, waaronder innovatieproject Irenehof.

1 2 3